Mindelo

Dagtrip naar Santo Antão

Ook al is Santo Antão de moeite waard om een paar dagen te verblijven (met name voor mensen die van wandelen houden), het is zeker goed mogelijk om een dagtrip naar dit eiland te maken. Met de veerboot is het het ongeveer een uur naar Santo Antão. Het vaarschema kan hier gevonden worden: veerboot Santo Antão

Het is af te raden het eiland met behulp van openbaar vervoer (aluguer) te verkennen wanneer er weinig tijd is. Dus voor een dagtrip is het het best om:
- het eiland met een locale gids te verkennen
- een auto te huren om zelf het eiland te verkennen

Dit artikel is echter bedoeld om te beschrijven hoe je zelf het eiland kunt verkennen. De vermelde afstanden en tijden zijn schattingen. Houd er verder rekening mee dat door laaghangende bewolking het uitzicht soms beperkt kan zijn. Dit kan per dag, soms zelfs per dagdeel, verschillen. Het is ook belangrijk om te beseffen dat afstanden niet altijd een goede indicatie zijn voor de reisduur. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich op het oostelijke deel van het eiland en het is daarom aan te raden zich tot dit deel van het eiland te beperken.

Een auto kan gehuurd worden bij Pegaso dat zich ongeveer 300 meter rechts bevindt na het verlaten van de aankomsthal. Het is aan te bevelen van te voren een auto te reserveren (hoewel dit nog steeds geen garantie biedt dat men de gevraagde auto mee krijgt).
Davy (zie hierboven) kan ook een auto regelen.
Let op dat het met een pick-up een goed gebruik is om de lokale liftende bovolking een lift achterin de bak te geven (lifters zijn overigens gewend dat er onderweg gestopt wordt om foto's te maken, dus voel je niet opgejaagd ;-).

Een dagtrip bestaat in principe uit het berijden van de oude weg van Porto Novo door de bergen naar het plaatsje Ribeira Grande aan de andere kant van het eiland en vanaf daar weer terug naar Porto Novo via de nieuwe weg langs de kust. Onderweg is het mogelijk naar mooie plekjes in de buurt te rijden of te wandelen.
Houd er echter rekening mee dat bij aankomst en vertrek op dezelfde dag onderstaande bezienswaardigheden niet allemaal in één dagporogramma passen.

Rua da Corda

De eenvoudigste route vanaf Pegaso is om terug te rijden naar de veerboot en daar rechts af te slaan. Ga langs het shell bezinestation en sla aan het eind linksaf de hoofdstraat van Porto Novo in. Sla vervolgens na ongeveer 500 meter rechtsaf de weg op naar Ribeira Grande. Deze weg (rua de Corda) is een mooie route door de bergen en biedt schitterende uitzichten. Weg naar Ribeira Grande

Na ongeveer een half uur kom je bij een kruising bovenaan de krater van een uitgedoofde vulkaan (Cova). Op dit punt zijn er drie mogelijkheden: rechtdoor naar de bodem van de vulkaan, rechts naar de een na hoogste bergtop van het eiland (Pico da Cruz) en links naar Ribeira Grande. Na zowel de krater als na Pico da Cruz zul je altijd weer via dit punt terug moeten komen om de weg te vervolgen naar Ribeira Grande.

Kruispunt bij Cova

Cova

De krater mag eigenlijk niet overgeslagen worden, het kost slechts 5 tot 10 minuten om naar de bodem te rijden. Aan het eind van het weg staan wat gebouwtjes waar de auto geparkeerd kan worden. Hier vandaan gaat er een wandelpad naar boven op de kraterwand, een wandeling van ongeveer 15 minuten. Boven is er een schitterend uitzicht op de vallei van Paul dat zich aan de andere kant van de kraterwand bevindt. Soms wordt het zich belemmerd door wolken, maar het kan ook weer schitterend zijn als wolken over de rand de vulkaan in lijken te glijden.

Cova

Pico da Cruz

Het is ongeveer 10 minuten rijden naar een klein dorpje waar vandaan in 20 minuten naar de top van Pico da Cruz gelopen kan worden. Deze berg is de één na hoogste van Santo Antão en heeft een hoogte van 1585 meter. Het wandelpad naar de top begint achter een huis tegenover het kleine pleintje.

Pico da Cruz

Delgadinho

Een minuut of 30 nadat de weg naar Ribeira Grande vervolgd wordt passeer je een uitkijkpunt boven op een bergkam, genaamd Delgadinho ('smalletje'). Je kunt de auto hier aan de linkerkant van de weg parkeren en genieten van een sensationeel uitzicht. Er staat een bord waarop het onstaan van bepaalde vulkanische gesteentes wordt uitgelegd. Zowel aan de linker als aan de rechter zijde van de weg is een diepe afgrond.
Delgadinho

Ribeira Grande

Zo'n 20 minuten na Delgadinho wordt het stadje Ribeira Grande bereikt (de officiele naam is Povoação). Het kleine centrum van dit stadje heeft enkele koloniale gebouwen. Vanuit Ribeira Grande kan een aantal verschillende kanten opgegaan worden. De weg langs de kust met de zee aan de linkerkant is richting Paul en tevens om naar Porto Novo terug te keren. De weg langs de kust de andere kant op met de zee aan de rechterkant is richting Ponto do Sol.

Ponta do Sol

De weg langs de kust (met de zee aan de rechter kant) is een mooie route. Het is ongeveer 15 minuten rijden naar het plaatsje Ponta do Sol. Dit vissersdorpje heeft een aantal leuke restaurantjes en is zeer geschikt om te lunchen. Vanuit Ponto do Sol kan teruggekeerd worden naar Ribeira Grande of er kan een bezoek worden gebracht aan het bergdorpje Fontainhas.

Fontainhas

Het kleine dorpje Fontainhas ligt boven op een smalle bergkam naast een diepe vallei.
Fontainhas

Vanaf Ponto do Sol kun je in een minuut of 20 naar Fontainhas rijden. Het is een spectaculair weggetje, maar je moet je wel zeker voelen over je stuurmanskunst om deze uitstap te ondernemen. Het is een smalle weg met alleen een laag muurtje tussen de auto en de afgrond. Omdat er slechts enkele plekken zijn waar auto's elkaar kunnen passeren is het verstandig vooruit te kijken voor een eventuele tegenligger. Om naar Fontainhas te gaan dient vanuit Ponto do Sol teruggekeerd te worden richting Ribeira Grande en rechtsaf geslagen te worden net aan de rand van het dorp (de eerste paar honderd meter is onverhard, maar daarna is het bestraat).

Weg naar Fontainhas

Ribeira do Paul

Na teruggekomen te zijn in Ribeira Grande kan de weg langs de kust vevolgd worden en zal na ongeveer 15 minuten het plaatsje Paul bereikt worden. Vanaf hier begint een mooie groene vallei genaamd Ribeira do Paul. Je vindt er suikerriet, bananenbomen, mangobomen etc. Het is mogelijk om in een minuut of 30 naar het einde van de vallei te rijden (naar het dorpje Chã de Manuel dos Santos). In de vallei is het ook mogelijk om ergens een wandelingetje te maken.
Het kost nog zo'n 40 minuten om vanaf het plaatsje Paul weer naar Porto Novo te rijden. In Paul moet vanaf de kust eerst zo'n 200 meter de weg de vallei in gereden worden om vervolgens linksaf te slaan (de weg langs de kust vanuit Paul is doodlopend). Als er nog tijd over is kan bij de verlaten vuurtoren gestopt worden die na een minuut of 10 gepasseerd wordt.

Links

Pegaso autoverhuur
Veerboot vaarschema en informatie